LIFE FOSTER - Training, education and communication to reduce food waste in the food service industry

 

 

Project Title: LIFE FOSTER - Training, education and communication to reduce food waste in the food service industrylogo foster

Project Code: LIFE17 GIE/IT/000579

Funding Programme: LIFE 2017

Start and End Date: 01/09/2018 – 31/12/2021

Link to project website: www.lifefoster.eu

Link to social media:

Facebook: https://www.facebook.com/LifeFosterEU

Instagram: https://www.instagram.com/life_foster_project/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAXU1IQMelL6rfbFHYahoKQ

 


Partners 

Vocational training centres: 

ENAIP NET Impresa Sociale - Coordinator (Italy), 

Agence nationale pour la formation professionnelle des adultes - AFPA (France), 

Confederación Española de Centros de Enseñanza - CECE (Spain), 

Institute of Tourism Studies - ITS (Malta) 

Food industry and trade associations: 

Federazione Italiana Cuochi - FIC (Italy), 

Malta Business Bureau - MBB (Malta) 

Scientific partner: 

Università degli Studi di Scienze Gastronomiche - UNISG (Italy) 


AIMS 

The LIFE FOSTER project aims at reducing waste in the restaurant industry, focusing on three main fields: training and education, prevention and communication. 

LIFE FOSTER consists entirely of direct and indirect actions aimed at raising awareness about the problem of food waste and optimal food storage targeting the restaurant industry.  

The project will complement the other initiatives taken and will be able to fight and complete the missing chain link: downstream respect to producers and upstream respect to citizens. 

ACTIVITIES 

The project develops integrated initiatives, whose results will be promoted by the project partners in regional, national and European contexts: 

  • Training of 410 trainers coming from 4 European countries (IT, FR, ES, MT): their task will be to focus on and operationally describe food waste prevention techniques; 
  • Development of a functional method to monitor and evaluate food waste reduction and to measure the project’s impact; 
  • Transfer of food waste reduction techniques to approximately 6,700 VET students in 4 European countries; 
  • Student participation to apprenticeships and on-the-job training opportunities involving approximately 3,600 enterprises and 100,00 food sector operators 
  • Organisation of 16 booths in specialised fairs all over Europe (with 100,000 potential visitors), of 6 technical seminars and practical activities for cooks (approx. 1,200 people involved); 
  • Creation of 4 national (IT, FR, ES, MT) meetings with institutional guests; 
  • Production of promotional and awareness-raising materials on the issue; 
  • Networking with other LIFE projects dealing with the same topics,  and organisation of networking events. 

THE PROJECT’S NUMBERS 

  • 70 training VET centres involved 
  • 500 trainers to be trained 
  • 7.000 students to be trained 
  • 3.600 companies and 10.000 professionals involved 
  • 20 fair stands and 100.000 visitors involved 
  • 6 technical seminars and practical activities organization 
  • 1 meeting with the EU Platform on food losses and food waste 
  • 4 institutional national tables and 200 policy-makers involved 
  • 1 food waste reduction monitoring system 
  • 1 network with other EU projects on food waste 

  • DONA IL TUO 5X1000 AD ENAIP VENETO
    DONA IL TUO 5X1000 AD ENAIP VENETO
  •  Premiazione dei Migliori Studenti ENAIP Veneto 2024!

     Premiazione dei Migliori Studenti ENAIP Veneto

  • Esperienze formative per il V anno IFTS

    Esperienze formative per il V anno IFTS "Tecnico…

  • Riflettori puntati sul Festival Biblico 2024!

    Festival Biblico 2024 - Agape e Parità di Gen…

  • Un'indimenticabile Giornata di Formazione Outdoor per l'Area Internazionale di Enaip Veneto

    Formazione Outdoor per l'Area Internazionale di…

  • THE EVENT: le più grandi associazioni educative europee firmano un memorandum sulla formazione professionale

    THE EVENT: le più grandi associazioni educative

  • Il Pascolo in Stalla: Una Giornata di Formazione, Agricoltura 4.0 e Sostenibilità

    Il Pascolo in Stalla: Una Giornata di Formazione,

  • EQUILIBRIO DI GENERE - UN'IDEA EDUCATIVA NECESSARIA - Festival Biblico 24 maggio 2024 - Vicenza

    Venerdì 24 maggio - ore 16:00 : FESTIVAL BIBLICO

  • Cena di gala Notte dei talenti - Chioggia 2024

    Cena di gala Notte dei talenti - Chioggia 202…

  • I giovani di ENAIP Veneto all'udienza speciale con Sua Santità Papa Francesco

    I giovani di ENAIP Veneto da Papa Francesco :

  • A VILLA FERRETTI ANGELI SEDE DELLA NOSTRA SCUOLA DI DOLO IL 25 MAGGIO L'EVENTO TRA ARTE, ARCHITETTURA, STORIA E CUCINA

    SABATO 25 MAGGIO 2024 la Scuola di Formazione

  • PROAGŌN: UN INCUBATORE PER LE ARTI PERFORMATIVE A VENEZIA

    Nasce il primo incubatore delle arti performative…

  • DEHOGA Brandenburg | Study Visit 22 e 23 aprile

    DEHOGA Brandenburg | Study Visit 22 e 23 apri…

  • INAUGURAZIONE LABORATORIO CARROZZERIA CON TECNOLOGIA MOONWALK PPG

    INAUGURAZIONE LABORATORIO CARROZZERIA CON TECNOLOGIA…

  • Il bacaro “80 Fame & Sete” vince il concorso gastronomico “Cicchettando per Ciosa” 2024

    Il bacaro “80 Fame & Sete” vince il concorso gas…

  • DICHIARAZIONE REDDITI 2023 - CAMPAGNA FISCALE 2024 : convenzione ENAIP VENETO e CAF ACLI per famiglie, studenti, dipendenti e collaboratori.

    DICHIARAZIONE REDDITI 2023 - CAMPAGNA FISCALE…

  • FORMAZIONE PROFESSIONALE:  TRA SFIDE APERTE E RUOLO POSSIBILE. - il comunicato stampa di AEQUA LUX in AEQUA NOCTE

    FORMAZIONE PROFESSIONALE:  TRA SFIDE APERTE E…

  • GREENPACT Collaboration Lab (hackathon style)

    GREENPACT Collaboration Lab (hackathon style)

  • COMUNICATO STAMPA

    COMUNICATO STAMPA
    Aequa lux in aequa nocte L'EQUINOZIO DEL…

  • Il progetto ERASMUS+ SMEsGoDigital si è concluso con successo!

    Il progetto ERASMUS+ SMEsGoDigital si è concluso

logo acli logo fuoriclasse web

POR FSE Sequenza per beneficiari RGB

FARE - Registro elettronico ENAIP Veneto

Sauvegarder
Choix utilisateur pour les Cookies
Nous utilisons des cookies afin de vous proposer les meilleurs services possibles. Si vous déclinez l'utilisation de ces cookies, le site web pourrait ne pas fonctionner correctement.
Tout accepter
Tout décliner
En savoir plus
Analytique
Outils utilisés pour analyser les données de navigation et mesurer l'efficacité du site internet afin de comprendre son fonctionnement.
Google Analytics
Accepter
Décliner
Commercial
Ensemble de techniques ayant pour objet la stratégie commerciale et notamment l'étude de marché.
Facebook
Accepter
Décliner
Quantcast
Accepter
Décliner
Functionel
Outils utilisés pour vous apporter des fonctionnalités lors de votre navigation, cela peut inclure des fonctions de réseaux sociaux.
AddThis
Accepter
Décliner